Naročite se na pregled

Zdravljenje kariesa – konzervativa

Naše storitve

Za karies smo najbolj dovzetni med 6. in 12. letom starosti, ko izraščajo stalni zobje. Če se v tem obdobju srečamo z zobno gnilobo, obstaja velika verjetnost, da se bodo težave z zobmi pojavljale tudi kasneje. Iz tega razloga je zelo pomembno, da se že v otroštvu naučimo redne in temeljite ustne higiene s pravimi pripomočki, saj le z ustrezno ustno higieno in rednimi preventivnimi pregledi pri zobozdravniku pripomoremo k boljšemu zdravju zob in dlesni v odrasli dobi.

Ob zaužitju hrane, naravno prisotne bakterije v ustih sladkorje in ogljikove hidrate spremenijo v kisline. Če ustna higiena ni redna in si zob ne ščetkamo ustrezno, se kisline aktivirajo in nastane zobna gniloba, ki ji pravimo KARIES.

Karies zdravimo z zobozdravniškim posegom in izdelavo kompozitne plombe.

Ko je karies še v sklenini, ga imenujemo začetni ali površinski karies in je viden kot bel kredast madež. Napredovanje kariesa lahko preprečimo z dobro redno higieno, spremembo prehranjevalnih navad, uporabo zobnih past s fluoridom ali fluoridnih premazov ter uporabo ustne vodice s klorheksidinom. Ko karies napreduje v zobovino (dentin) se hitro širi in veča ter obarva zob. Za uspešno zdravljenje je potrebna mehanska odstranitev – zobozdravniški poseg in nadomestitev s plombo, belo – kompozitno plombo ali vedno redkeje z amalgamsko plombo.

Karies lahko povzroči bolečino, NI pa nujno!

Prodor aktivnih kislin skozi zobno sklenino ne boli, tudi ko kisline prodirajo skozi dentin ne boli. Bolečino čutimo šele, ko je načet zobni živec. Takrat pa je povzročena škoda lahko že zelo velika. Karies, ki ga ne zdravimo napreduje do pulpe, t.j. tkivo, v katerem so krvne žilice in živec, povzroči vnetje in odmrtje zobnega živca (nekroza), nato je potrebno endodontsko zdravljenje.

Med konzervativno zdravljenje sodi tudi odstranjevanje belih lis, ki so na sprednjih zobeh, z različnimi postopki, odvisno od vzroka nastanka.

Kompozitne in amalgamske plombe:

  • Bele – kompozitne plombe se v primerjavi z amalgamskimi lahko pohvalijo z estetsko dovršenostjo. V trdnosti že močno konkurirajo amalgamu oz. ga celo že prekašajo. Poleg estetske dovršenosti je prednost kompozitne plombe tudi, da pri izdelavi kompozitne plombe potrebno odstraniti manj zoba kot pri izdelavi amalganske plombe. Sama izdelava kompozitne plombe je zahtevnejša.
  • Amalgamske plombe so vedno redkeje v uporabi, saj je zaradi retencije potrebno odstraniti veliko več zdravega zoba. Niso estetske, uporabljamo jih le izjemoma.

Na željo pacienta zobozdravniški poseg izvedemo v lokalni anesteziji.

V naši ordinaciji konzervativo izvajajo Milan TATALOVIĆ, dr. dent. med, Živa TATALOVIĆ, dr. dent. med. in Katja EREŠ TATALOVIĆ, dr. dent. med.

DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se