Naročite se na pregled

Ortodontija

Naše storitve

Ortodontija (grš. Orthos = raven, pravilen; odontos = zob) je specialistična veja dentalne medicine, ki proučuje rast in razvoj čeljusti, zob ter orofacialnega področja kot celote, razvojne nepravilnosti in vzroke za nastanek le-teh. S pomočjo miofunkcijskih vaj in ortodontskih aparatov preprečuje in odpravlja prirojene in/ali pridobljene zobne ter čeljustne nepravilnosti.

Nepravilna okluzija (ugriz) je lahko posledica nepravilnih medčeljustnih odnosov ter nepravilne postavitve zob in lahko povzroča različne bolezni ust in čeljustnega sklepa. Pravilna okluzija (ugriz) je pomembna tako pri žvečenju in pravilni izgovorjavi kot seveda pri zunanjem videzu posameznika.

Pravilno postavljeni zobje so pomembni za zdrav ugriz in zdrav videz pri otrocih in pri odraslih.

Danes je že večina otrok vključenih v ortodontsko terapijo in nosijo snemni ali fiksni zobni aparat. Starostna omejitev za ortodontsko terapijo ne obstaja, saj se zobje dajo premikati pri vseh starostih. Z razvojem estetskih, manjvidnih ortodontskih aparatov, se vse več odraslih pacientov odloča za ortodontsko terapijo.

Poleg lepega nasmeha, ki je danes vedno bolj zaželjen, nam pravilno postavljeni zobje omogočajo lažjo higieno, ustrezno okluzijo in s tem manjšo obrabo zob.

V ordinaciji TATALOVIĆ za ortodontsko terapijo uporabljamo naslednje zobne aparate:

  • fiksni zobni aparat s klasičnimi kovinski nosilci;
  • fiksni zobni aparat s keramičnimi (beli) nosilci;
  • lingvalni ortodontski aparati (nosilci se nalepijo na notranjo stran zob in so praktično nevidni);
  • Invisalign nevidni ortodontski aparati: prozorne, snemljive opornice;

Po ortodontski terapiji sledi retencijsko obdobje, ki ohranja stabilen rezultat.

Preberite še:

DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se