PON-ČET
8-20 h
PET
8-15 h
VIKEND:
po dogovoru
Naročite se na pregled

Koreninsko zdravljenje zob – endodontija

Naše storitve

Kadar pride do vnetja ali odmrtja zobnega živca, je zob potrebno zdraviti. Odmrtje zobnega živca in sprememba barve zoba je lahko posledica določene poškodbe (udarca), ponavadi pa je vzrok v močnem napredovanju kariesa, kar nemalokrat vodi tudi do granuloma. Bolečina pogosto niti ni prisotna in granulom zaznamo šele po spremembi barve zoba ali na rentgenskem posnetku, zato je stanje zoba potrebno pred zdravljenjem preveriti z RTG posnetkom.

Koreninsko zdravljenje zob – endodontija je zdravljenje kanala korenine zoba, ki preprečuje širjenje infekcije v kost in na ta način ohranja zob. Če zdravljenje koreninskega kanala ni izvedeno oz. je neustrezno izvedeno, je vsak nadaljnji poseg (plomba, prevleka, ...) brezpredmeten. Če zoba ne zdravimo, lahko bakterije, ki se nahajajo v zobu skozi odprtino kariesa prodrejo do zobnega živca (pulpe), kjer se razmnožijo ter povzročijo vnetje in razpadanje tkiva pulpe. Posledično se ustvari gnoj, ki se širi izven korenine zoba v okolno kost. Če zdravljenje ni ustrezno, lahko vnetje uniči kost ter izzove resne zdravstvene probleme.

Pri endodontske​m zdravljenju zob gre za mikrokirurški poseg, saj je potrebno:

  • odstraniti zobni živec iz kanala,
  • kanal dobro mehansko in kemično očistiti,
  • dezinficirati ter napolniti z ustrezno polnilno maso.

V naši ordinaciji se poslužujemo predvsem strojne tehnike širjenja in čiščenja kanalov, saj je ta način učinkovitejši in v primerjavi z ročnim poteka hitreje, obenem pa je veliko prijaznejši do pacienta. Omogoča bolj učinkovito odstranitev bakterij in daje optimalnejši rezultat zdravljenja. Naša ordinacija se lahko pohvali z najsodobnejšo opremo in materiali za endodontske posege ter z vrhunskimi strokovnjaki, ki posege izvajajo.

Endodontsko zdravljen zob nam lahko služi kot lasten implantat, na katerega se nato lahko naredi zatiček in prevleka ali plomba - odvisno od stopnje prizadetosti samega zoba.

Dobro (po)zdravljen avitalen zob oz. endodontsko zdravljen zob nikakor ni škodljiv za organizem in ga lahko imamo v ustih celo življenje.

Poseg je lahko boleč, zato ga na željo pacienta izvedemo pod lokalno anestezijo in je običajno v celoti opravljen že v enkratnem obisku.

DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se

Obvestilo za paciente

Spoštovani pacienti, obveščamo vas da je od srede, 15. 9. 2021 dalje skladno z Odlokom vlade RS obvezen pogoj PCT za obisk ordinacije:

1. Pogoj prebolelosti

Prebolelost bolezni covida-19 izkazujemo s potrdilom o prebolelosti ali rezultatom testiranja na virus SARS-CoV-2.

Prebolelost lahko izkažemo na dva načina:

  • dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni in ni starejši od osmih mesecev,
  • potrdilom zdravnika, da smo preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot osem mesecev.

2. Pogoj cepljenosti

Cepljenost lahko izkažemo s potrdilom o cepljenju. Potrdilo o cepljenju je lahko izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta, vpis v Knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju.

Pravila, kdaj se oseba obravnava za cepljeno, so različna glede na vrsto cepiva.

3. Pogoj testiranja

Pogoj PCT izpolnjujemo tudi, če smo opravili testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 in je bil naš rezultat negativen. Veljavni so tako testi z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR) kot tudi hitri antigenski testi (HAG). Negativen rezultat testa HAG ne sme biti starejši od 48 ur, rezultat PCR testa pa ne starejši od 72 ur.

PCT pogoja pa ni potrebno izpolnjevati osebam, ki so mlajše od 12 let.

V naši ordinaciji ne izvajamo hitrih testov, ker nismo pooblaščeni izvajalec za testiranje.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje,
Dentalni center Tatalović