PON-ČET
8-20 h
PET
8-15 h
VIKEND:
po dogovoru
Naročite se na pregled

Oskrba obzobnih tkiv – vzdrževanje higiene

Naše storitve

Za vzdrževanje dobre ustne higiene je, poleg pravilnega ščetkanja, medzobnega ščetkanja, nitkanja zob in uporabe ustnih vodic potrebno tudi redno čiščenje zobnega kamna.

Zobni kamen nastane, ko slina mineralizira zobne obloge, ki jih ne sčistimo dovolj dobro. Največ zobnega kamna se nabere na mestih, kjer se slina izloča, in sicer na jezični strani spodnjih sprednjih zob ter lični strani zgornjih zadnjih zob. Če se kamen ne čisti redno, se nanj še intenzivneje nalagajo bakterije, kar vodi do vnetja dlesni, to pa posledično izzove parodontalno bolezen. Vnete dlesni so pordele, lahko boleče med ščetkanjem in največkrat krvavijo med umivanjem zob.

Parodontalna bolezen je kronično vnetje obzobnih tkiv.

Prvi znak parodontitisa je nastanek obzobnih žepov. Ko parodontitis napreduje, se dlesen odmakne, zobje postanejo daljši in majavi. Parodontalna bolezen, ki se ne zdravi pa vodi v izgubo zob.

Ščetkanje

  • Majhna krtačka z večjim številom mehkih ščetin. Živahno krožno gibanje ali uporaba električne zobne ščetke.
  • Ščetkajte v urejenem zaporedju in začnite z notranjimi površinami, ki so najbolj nedostopne, nato nadaljujte na zunanjih dostopnih površinah zob.
  • Ščetkajte en zob naenkrat z naklonom ščetin pod kotom 45 stopinj proti dlesni in se na ta način premikajte naprej po ustni votlini. Tako zagotovo ne izpustimo, katerega izmed predelov neočiščenega.
  • Ščetkajte vse do dlesni, saj se tu nabira največ bakterij.

Nitkanje

  • Uporabite ustrezno dolžino nitke. Nitko navijte okrog srednjih prstov tako, da ostane napeta. Nato postavite nitko nad konice prvih prstov, da lahko z nitko dosežete medzobne prostore.
  • Zgornje sprednje zobe nitkajte tako, da en konec nitke položimo na konico prvega prsta, drug konec pa na palec.
  • Nitkajte med zobmi z rahlim žaganjem ter s čistimi gibi navzgor in navzdol. Poizkusite doseči vse strani zob in položite nitko tudi nekoliko pod dlesen.

Čiščenje jezika

Čiščenje jezika je pomemben del ustne higiene in pripomore k svežini zadaha. Jezik je rezervoar za mikroorganizme, ki povzročajo bolezni dlesni, karies in slab zadah. Z uporabo čistilca za jezik zmanjšamo število bakterij v ustih in osvežimo dah.

Ustne vodice

Le peščica ljudi tako temeljito ščetka in nitka, da uporaba ustne vodice ne bi bila koristna. Dnevna uporaba ustne vodice lahko pomaga odpraviti delce hrane in bakterije, ki še niso bile odstranjene s ščetkanjem in uporabo zobne nitke in je zelo učinkovita pri izboljšanju zadaha.

DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se

Obvestilo za paciente

Spoštovani pacienti, obveščamo vas da je od srede, 15. 9. 2021 dalje skladno z Odlokom vlade RS obvezen pogoj PCT za obisk ordinacije:

1. Pogoj prebolelosti

Prebolelost bolezni covida-19 izkazujemo s potrdilom o prebolelosti ali rezultatom testiranja na virus SARS-CoV-2.

Prebolelost lahko izkažemo na dva načina:

  • dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni in ni starejši od osmih mesecev,
  • potrdilom zdravnika, da smo preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot osem mesecev.

2. Pogoj cepljenosti

Cepljenost lahko izkažemo s potrdilom o cepljenju. Potrdilo o cepljenju je lahko izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta, vpis v Knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju.

Pravila, kdaj se oseba obravnava za cepljeno, so različna glede na vrsto cepiva.

3. Pogoj testiranja

Pogoj PCT izpolnjujemo tudi, če smo opravili testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 in je bil naš rezultat negativen. Veljavni so tako testi z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR) kot tudi hitri antigenski testi (HAG). Negativen rezultat testa HAG ne sme biti starejši od 48 ur, rezultat PCR testa pa ne starejši od 72 ur.

PCT pogoja pa ni potrebno izpolnjevati osebam, ki so mlajše od 12 let.

V naši ordinaciji ne izvajamo hitrih testov, ker nismo pooblaščeni izvajalec za testiranje.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje,
Dentalni center Tatalović