Naročite se na pregled

Oskrba obzobnih tkiv – vzdrževanje higiene

Naše storitve

Za vzdrževanje dobre ustne higiene je, poleg pravilnega ščetkanja, medzobnega ščetkanja, nitkanja zob in uporabe ustnih vodic potrebno tudi redno čiščenje zobnega kamna.

Zobni kamen nastane, ko slina mineralizira zobne obloge, ki jih ne sčistimo dovolj dobro. Največ zobnega kamna se nabere na mestih, kjer se slina izloča, in sicer na jezični strani spodnjih sprednjih zob ter lični strani zgornjih zadnjih zob. Če se kamen ne čisti redno, se nanj še intenzivneje nalagajo bakterije, kar vodi do vnetja dlesni, to pa posledično izzove parodontalno bolezen. Vnete dlesni so pordele, lahko boleče med ščetkanjem in največkrat krvavijo med umivanjem zob.

Parodontalna bolezen je kronično vnetje obzobnih tkiv.

Prvi znak parodontitisa je nastanek obzobnih žepov. Ko parodontitis napreduje, se dlesen odmakne, zobje postanejo daljši in majavi. Parodontalna bolezen, ki se ne zdravi pa vodi v izgubo zob.

Ščetkanje

  • Majhna krtačka z večjim številom mehkih ščetin. Živahno krožno gibanje ali uporaba električne zobne ščetke.
  • Ščetkajte v urejenem zaporedju in začnite z notranjimi površinami, ki so najbolj nedostopne, nato nadaljujte na zunanjih dostopnih površinah zob.
  • Ščetkajte en zob naenkrat z naklonom ščetin pod kotom 45 stopinj proti dlesni in se na ta način premikajte naprej po ustni votlini. Tako zagotovo ne izpustimo, katerega izmed predelov neočiščenega.
  • Ščetkajte vse do dlesni, saj se tu nabira največ bakterij.

Nitkanje

  • Uporabite ustrezno dolžino nitke. Nitko navijte okrog srednjih prstov tako, da ostane napeta. Nato postavite nitko nad konice prvih prstov, da lahko z nitko dosežete medzobne prostore.
  • Zgornje sprednje zobe nitkajte tako, da en konec nitke položimo na konico prvega prsta, drug konec pa na palec.
  • Nitkajte med zobmi z rahlim žaganjem ter s čistimi gibi navzgor in navzdol. Poizkusite doseči vse strani zob in položite nitko tudi nekoliko pod dlesen.

Čiščenje jezika

Čiščenje jezika je pomemben del ustne higiene in pripomore k svežini zadaha. Jezik je rezervoar za mikroorganizme, ki povzročajo bolezni dlesni, karies in slab zadah. Z uporabo čistilca za jezik zmanjšamo število bakterij v ustih in osvežimo dah.

Ustne vodice

Le peščica ljudi tako temeljito ščetka in nitka, da uporaba ustne vodice ne bi bila koristna. Dnevna uporaba ustne vodice lahko pomaga odpraviti delce hrane in bakterije, ki še niso bile odstranjene s ščetkanjem in uporabo zobne nitke in je zelo učinkovita pri izboljšanju zadaha.

DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se

Zagotovite si PRIHRANEK LETA za Invisalign nevidni zobni aparat

V kolikor do 31.12.2023 potrdite ponudbo za Invisalign, ne samo, da boste zaklenili našo trenutno ceno (prihranek 200,00€), ampak bomo ponudbo še izboljšali z dodatnim popustom v vrednosti 300,00€! Tako boste prihranili kar 500,00€..pomembno je le, da ponudbo potrdite do konca tega leta!

Vse informacije najdete s klikom na gumb VEČ.

VEČ