PON-ČET
8-20 h
PET
8-15 h
VIKEND:
po dogovoru
Naročite se na pregled

Diastema ali razmik med zobmi

Svetujemo vam

Diastema je razmik med zobmi. Najpogosteje jo opazimo med prvima sekalcema. Ta razmik je za nekatere prepoznavna vizualna značilnost, za druge pa estetska motnja, ki jo želijo odpraviti. Razmik lahko moti izgovorjavo sičnikov in šumnikov, a le če je zelo velik.

Kakšni so razlogi za nastanek diasteme?

Razlogov za nastanek diasteme je več, eden najpogostejših je nesorazmerje med velikostjo čeljustnic in zob. Manjši zobje imajo tako pogostejšo prisotnost diastem, medtem ko so pri velikih zobeh bolj opazne. Vzrok je lahko tudi nizko priraščena ustnična guba-frenulum ali pa odsotnost ali majhnost stranskega sekalca oz. dvojke. Diastema pri otrocih se pogosto razreši samodejno z izrastjo vseh stalnih zob. V kolikor je diastema za pacienta estetsko moteča, jo zobozdravnik lahko na različne načine zapre.

Kako lahko odpravimo razmik med zobmi?

  • Z ortodontsko terapijo: pri tej terapiji zobem ne dodajamo materiala in ne odvzemamo zobne substance, pač pa samo premikamo zobe v pravilnejši položaj. Ta metoda je danes uspešna tudi z nevidnim ortodontskim aparatom Invisalign.

  • Z bondingom: gre za dograjevanje s kompozitnim materialom, pri čemer zobem dodajamo material, ki je v osnovi enak materialu za bele zalivke, a dosega zelo visoko estetiko in posnema videz zoba.

  • Z estetskimi fasetami oziroma zobnimi luskami: pri tem odvzamemo zobno substanco, a le v področju sklenine in le približno 0,3-0,5 mm. Nato jo nadomestimo z visoko estetsko keramiko oziroma porcelanom.

Za katero možnost se bomo odločili, je odvisno od več dejavnikov: od velikosti diasteme, od tega v kakšnem stanju je preostali del zoba, od razmerja med stranicami zobne krone in od ostalih načel estetike. Skupaj s potrebami, željami in zmožnostmi pacienta se odločimo za najprimernejšo rešitev.

Naročite se na zobozdravstevni pregled in skupaj bomo našli ustrezno rešitev.

Naroči se
DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se