PON-ČET
8-20 h
PET
8-15 h
VIKEND:
po dogovoru
Naročite se na pregled

Kako ohraniti zdrave zobe in dlesni

Svetujemo vam

Brez dosledne ustne higiene in preventivnih pregledov pri zobozdravniku seveda ne bo šlo. Je pa v našem vsakdanjiku kar nekaj navad, ki nam lahko pomagajo, da naši zobje in dlesni ostanejo zdravi.

 • Čistite medzobne prostore
  Medzobne prostore je potrebno očistiti z nitko ali medzobno ščetko, šele nato se lotite ščetkanja. Zobna nitka naj bo kvalitetna in prilagodljiva. Pri uporabi uporabite ustrezno dolžino nitke, da si jo lahko pravilno ovijete okrog prsta in z njo dosežete želene kotičke. Kar 80 % ljudi si zobe nepravilno nitka zaradi neustrezne dolžine nitke.
   
 • Uporabljajte ustno vodico
  Največ bakterij je na jeziku in na nebu ustne votline. Priporočljivo je spiranje in grgranje vsaj 1 x dnevno. Pa še zadah bo svež! ;)
   
 • Pijte črni čaj
  Pitje črnega čaja zmanjšuje plak in proizvajanje kisline, ki povzroča karies. Zadnjo raziskavo o vplivu črnega čaja na zmanjševanje plaka v ustni votlini je izvedla Christine D. Wu PhD, College of Dentistry Chicago. Določene snovi, ki se nahajajo v črnem čaju (čaj je potrebno piti brez mleka, sladkorja ali medu) zelo učinkovito delujejo proti aktivaciji kisline, ki povzroča karies. Seveda pa preveč popitega čaja ne vpliva ugodno na belino naših zob, zato ne pretiravajmo. :)
   
 • Interakcija med zdravili
  Pred posegi in daljšim zdravljenjem oz. terapijami svojega zobozdravnika obvestite o zdravilih, ki jih jemljete, da ne pride po nepotrebnem do kontraindikacij.
   
 • Žvečite zvečilne gumije brez sladkorja
  Žvečenje hrane oz. žvečilnih gumijev stimulira proizvodnjo sline v naših ustih, le-ta pa pripomore k nevtralizaciji kisline. Klinično dokazano je, da žvečenje žvečilnega gumija brez sladkorja, vsaj 20 minut po obroku, zmanjšuje verjetnost nastanka kariesa.
   
 • Vitamin C
  1000 mg vitamina C na dan pomaga tudi pri zmanjševanju bakterij, ki povzročajo gingivitis in prvo fazo paradontalne bolezni.
   
 • Žvečite zelenjavo
  Sladke prigrizke zamenjajte z zelenjavo, ki jo dalj časa žvečite. Na ta način boste zmanjšali nastajanje oblog, obenem pa krepili dlesni, kar preventivno dobro vpliva stanje ustne votline.
   
 • Sir
  Siri imajo vlogo preprečevalca nastanka kariesa, če jih zaužijete po obroku kot sladico oz. priboljšek.
   
 • Ne pozabite na ustrezno ustno higieno in preventivne preglede pri zobozdravniku! :)
DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se

Obvestilo za paciente

Spoštovani pacienti, obveščamo vas da je od srede, 15. 9. 2021 dalje skladno z Odlokom vlade RS obvezen pogoj PCT za obisk ordinacije:

1. Pogoj prebolelosti

Prebolelost bolezni covida-19 izkazujemo s potrdilom o prebolelosti ali rezultatom testiranja na virus SARS-CoV-2.

Prebolelost lahko izkažemo na dva načina:

 • dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni in ni starejši od osmih mesecev,
 • potrdilom zdravnika, da smo preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot osem mesecev.

2. Pogoj cepljenosti

Cepljenost lahko izkažemo s potrdilom o cepljenju. Potrdilo o cepljenju je lahko izpolnjena pripravljena kartica proizvajalca ali cepilnega mesta, vpis v Knjižico o cepljenju ali izdano potrdilo o opravljenem cepljenju.

Pravila, kdaj se oseba obravnava za cepljeno, so različna glede na vrsto cepiva.

3. Pogoj testiranja

Pogoj PCT izpolnjujemo tudi, če smo opravili testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 in je bil naš rezultat negativen. Veljavni so tako testi z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR) kot tudi hitri antigenski testi (HAG). Negativen rezultat testa HAG ne sme biti starejši od 48 ur, rezultat PCR testa pa ne starejši od 72 ur.

PCT pogoja pa ni potrebno izpolnjevati osebam, ki so mlajše od 12 let.

V naši ordinaciji ne izvajamo hitrih testov, ker nismo pooblaščeni izvajalec za testiranje.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje,
Dentalni center Tatalović