PON-ČET
8-20 h
PET
8-15 h
VIKEND:
po dogovoru
Naročite se na pregled

O škrtanju in stiskanju zob

Svetujemo vam

Kaj je bruksizem?

Bruksizem je pojav, pri katerem vede ali nevede škrtamo z zobmi ali jih stiskamo. Je zelo pogost pri odraslih, lahko pa se pojavi tudi že pri otrocih. V največji meri ga povezujemo s stresom, večina ljudi pa se sploh ne zaveda, da škrtajo ali stiskajo zobe. Obstajata dnevni in nočni bruksizem. Slednjega največkrat zazna otrok ali partner, ki spi v isti sobi. Sicer pa znake bruksizma največkrat opazi zobozdravnik. Pacient z bruksizmom ima lahko različne težave, a ne ve, da je njihov vzrok v zobeh.

Kako vem, da škrtam in stiskam zobe?

Kot že omenjeno, nas na to lahko opozori otrok ali partner, ki spi v isti sobi. Znaki in simptomi, ki lahko pomenijo bruksizem so še:

  • zalotimo se, da imamo čeljustnici stisnjeni kot v krču,
  • ​zjutraj se zbudimo z bolečinami v čeljustnem sklepu ali čeljustnih mišicah (mišice pred in nad ušesom),
  • zjutraj težje odpiramo usta,
  • zjutraj imamo bolj občutljive zobe,
  • zbujamo se z glavoboli, katerih bolečina izžareva izpred ušes proti vrhu glave,
  • imamo obrabljene in okrušene robove sekalcev in podočnikov ali prevlek.

Kako naj ukrepam?

Potreben je obisk zobozdravnika, ki prepozna znake bruksizma in za nas izdela nočno opornico. Pravimo ji tudi bruksistična, michiganska ali relaksacijska opornica. Narejena je iz trde plastike, ki se namesti na zgornje zobe in se nosi čez noč. V prvih nočeh se moramo nanjo navaditi, morda jo včasih zjutraj najdemo na drugem koncu postelje, a pogoltniti je ne moremo. Nanjo se večina pacientov kmalu navadi. Izdelamo jo bodisi analogno, tako da vzamemo odtise obeh čeljustnic bodisi digitalno, tako da skeniramo zobovje in opornico 3D sprintamo. Pomembno je tudi, da to početje ozavestimo in ga tako tudi čez dan, če se zalotimo pri stiskanju, prekinemo. V primeru, da je bruksizem izjemno močen, bomo skupaj z zobozdravnikom našli najbolj primerno rešitev.


 

Naročite se na zobozdravstevni pregled in skupaj bomo našli ustrezno rešitev.

Naroči se
DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se