Naročite se na pregled

Prednosti in slabosti zobnih implantatov: Ali so prava izbira za vas?

Svetujemo vam

Zobni implantati oziroma zobni vsadki so postali ena izmed najbolj priljubljenih rešitev za nadomeščanje manjkajočih zob. Vendar imajo tudi implantati, kot vsak drug zobozdravstveni poseg, svoje prednosti in slabosti. Le te vam bomo, za lažje sprejetje odločitve ali je zdravljenja z implantati prava rešitev za vas, predstavili v tem zapisu.

Prednosti implantatov

Trajnost

Implantati so izjemno trajni in imajo, ob pravilni negi, dolgo življensko dobo. Predstavljajo najboljšo dolgoročno rešitev za nadomeščanje izgubljenih zob, saj se titan iz katerega so narejeni, naravno zlije s kostjo v čeljusti. To zagotavlja močan in stabilen temelj za protetične rešitve.

Naraven videz in občutek

Implantati in protetične rešitve na njih so zasnovane, da tako po videzu kot po funkcionalnosti posnemajo naravne zobe. To omogoča, da brez skrbi in težav jeste, govorite in se smejete. Skratka, da zopet uživate v svojem življenju.

Ohranjanje kosti in sosednjih zob

Izguba zoba lahko sčasoma vodi v izgubo kosti v čeljusti. Implantati na drugi strani spodbujajo ohranjanje kosti ter tako njeno izgubo preprečujejo. Prav tako za njihovo vstavitev ni potrebno brušenje sosednjih zob, kot je to potrebno pri zobnih mostičkih.

Izboljšanje samozavesti in kakovosti življenja

Implantati lahko bistveno izboljšajo vašo kakovost življenja, saj vam omogočajo, da zopet zasijete z iskrenim in samozavestnim nasmehom.

Zelo popularna rešitev za brezzobe paciente, ki povrne funkcionalnost zob ter omogoča kvalitetno življenje je All-on-4 oziroma All-on-6. Več o njej si lahko preberete TUKAJ.

Slabosti implantatov

Stroški

Enega večjih izzivov pri odločitvi za implantate predstavljajo visoki stroški povezani z zdravljenjem. Implantati so na prvi pogled pogosto dražji od drugih protetičnih rešitev kot na primer zobni mostički ali snemne proteze. Vendar lahko, ko vzamemo v zakup njihovo dolgo življenjsko dobo ter vse prednosti, ki jih prinašajo, zaključimo, da so implantati dolgoročno cenejša rešitev od drugih oblik zdravljenja.
Velja omeniti tudi, da implantati niso kriti s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Daljši potek terapije

Zdravljenja z implantati je dolgotrajen proces in lahko traja več mesecev. Vključuje kirurško vstavitev implantata, čas za celjenje ter izdelavo in namestitev končnega protetičnega dela. 

Možnost zapletov

Kljub visoki uspešnosti (97 % stopnja uspešnosti vstavitev implantatov) lahko, kot pri vsakem kirurškem posegu, tudi pri vstavitvi implantatov pride do zapletov kot je na primer lokalno vnetje, poškodba živca ali da telo implantat zavrne.

Potreba po dobrem splošnem in ustnem zdravju

Za uspešno vstavitev implantatov je potrebno dobro splošno in ustno zdravje. Tako se lahko izkaže, da osebe z določenimi zdravstvenimi stanji ali kadilci morda niso najbolj primerni kandidati za zobne implantate.
Vsekakor tudi v teh primerih obstajajo rešitve, ki omogočajo kvalitetno in udobno življenje.

Kako sprejeti pravo odločitev

Odločitev za zdravljenje z implantati je pomembna, tako si je za njo priporočeno vzeti dovolj časa, da pridobite čim več informacij. Med drugim razmislite o naslednjih vprašanjih:

  • Ali iščete dolgoročno rešitev za izgubljen/-e zob/-e?
  • Ali ste pripravljeni na finančni vložek, ki je potreben za zdravljenje z zobnimi implantati?
  • Ali je vaše splošno in ustno zdravje dovolj dobro, da podpira vstavitev implantatov ter jim s tem omogoča dolgo življensko dobo?

Zobni implantati ponujajo dolgotrajno, funkcionalno in estetsko rešitev za izgubljene zobe, vendar je pomembno, da pretehtate njihove prednosti in slabosti. S pravilno nego in rednimi kontrolnimi pregledi pri zobozdravniku imajo lahko implantati dolgo življensko dobo.

Pred sprejetjem odločitve se vsekakor posvetujte s svojim zobozdravnikom, da boste lahko na podlagi celovitih informacij izbrali najboljšo rešitev za vašo situacijo.

Dovolite, da vam pomagamo odgovoriti na vprašanje ali so implantati primerna rešitev za vas.

Naročite se na pregled še danes.

NAROČI SE

DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se