Naročite se na pregled

Zobni rentgen – razbijamo 7 najbolj pogostih mitov

Svetujemo vam

Rentgensko slikanje zob je ključnega pomena pri diagnostiki. Zobozdravniku daje natančen vpogled v vaše zobe, dlesni in druge strukture. Te dragocene informacije mu pomagajo, da lahko določi najbolj ustrezno zdravljenje za vaše potrebe.

Navkljub temu, da je zobni rentgen nepogrešljiv v zobozdravstvu, še vedno o njem kroži veliko mitov. Največ napačnih prepričanj se navezuje na to, da RTG aparati oddajajo škodljivo sevanje.

Da boste brez skrbi naslednjič, ko se boste odpravili na slikanje zob, smo za vas pripravili odgovore na najbolj pogoste mite v dentalni radiologiji.

Mit številka 1 – RTG slikanje zob je v večini primerov nepotrebno

Nekateri menijo, da je rentgen zob nepotreben, zato ker se vidijo vsi zobje v ustih. Vendar vidni deli zob so samo en majhen del vseh struktur, ki jih imamo v ustih. Brez zobnega rentgena zobozdravnik ne bi mogel pregledati zobnih korenin, kosti v čeljustih, stanja zob pod dlesnijo in znotraj same sklenine zob, sinusnih votlin in drugo.

Pravzaprav obstaja več različnih vrst RTG tehnologij, kot je ortopan, lokalni RTG, intraoralno slikanje zob in 3D slikanje zob s CBCT tehnologijo. Nekatere izmed njih se pogosteje uporabljajo za diagnostiko obzobnih tkiv, druge za oceno stanja v zobnih koreninah, spet tretje pa za odkrivanje različnih tvorb v čeljusti.

Zobozdravnik ima znanje, da uporabi pravo tehnologijo za določen tip težave v ustih. V vsakem primeru pa je dentalna radiologija potrebna pri skorajda vseh zobozdravstvenih zdravljenjih. Ni namenjena le za primere, ko se težave že pojavijo (na primer, ko vas začne boleti zob), temveč predstavlja odlično orodje za zgodnje odkrivanje nepravilnosti.

Mit številka 2 – Zobni rentgen moram opraviti ob vsakem obisku zobozdravnika

Na koliko časa boste potrebovali rentgen zob, je odvisno predvsem od vaših zobozdravstvenih potreb.

Tisti, ki imajo zelo dobro zdravje zob in ustne votline, ne potrebujejo rentgena zob vsakič, ko obiščejo zobozdravnika. Če redno hodite na preventivne preglede, ima vaš zobozdravnik možnost, da spremlja stanje, in vas po potrebi (morda na vsakih nekaj let) napoti na rentgensko slikanje zob, vendar bi to bilo bolj preventivne narave, da lahko dobi vpogled tudi v notranjost tkiv. To mu omogoča, da odkrije stvari, ki jih s prostim očesom ne more videti.

Povsem drugačna zgodba pa je pri tistih, ki so že v procesu zdravljenja. V tem primeru mora zobozdravnik skrbno spremljati napredek zdravljenja in vse spremembe, zato je potrebno opraviti več rentgenskih slikanj. Na primer, če boste odločili za nadomeščanje manjkajočih zob z implantati, boste zagotovo potrebovali več rentgenskih posnetkov skozi določeno obdobje.

Mit številka 3 – Rentgenski žarki oddajajo zelo veliko škodljivega sevanja

Dejstvo je, da smo vsak dan izpostavljeni določenemu sevanju. Viri sevanja so lahko takšni, ki jih je ustvaril človek (televizorji, detektorji dima, mobilni telefoni, itd.), ali pa izvirajo iz narave (sonce, prst, kamnine, hrana, onesnažen zrak, itd.). Da boste lahko dobili vpogled v količino sevanja (izraženo v enoti mSV) ob posameznem rentgenu za zobe, si lahko ogledate spodnje primerjalne podatke:

CT skeniranje celotnega telesa = 10 mSV
CT skeniranje pljuč = 0,1 mSV
Povprečna količina sevanja, ki jo človek prejme na letni ravni = 2,4 mSV
Let z letalom, ki traja 2 uri in 30 minut = 0,01 mSV
Intraoralni rentgenski posnetek = 0,005 mSV
Ortopan = 0,02 mSV
CBCT slikanje zob = 0,05 mSV

Količina sevanja, ki jo človek absorbira v telo ob rentgenskem slikanju zob, je minimalna in neškodljiva. Sodobne tehnologije, ki delujejo na principu digitalnih rentgenskih žarkov, pa oddajajo do 80% manj sevanja kot standardni rentgenski žarki.

Mit številka 4 – Rentgenski posnetek zob je najbolj nevarna vrsta RTG slikanja, ker je posnet blizu možganov

Rentgen za zobe je najbolj ciljana oblika rentgenskega slikanja, skupaj s tistimi, ki slikajo samo en manjši del telesa, kot je na primer zapestje, gleženj, in podobno. RTG slikanje zob je osredotočeno na zelo majhno področje, v primerjavi z rentgenskim slikanjem trebuha ali prsnega koša, ki zajame veliko večji del telesa. Posledično to pomeni, da prejmete znatno manjšo količino sevanja.

Že v zgornjem odstavku ste lahko videli, da rentgenski posnetek celega telesa in samo prsnega koša oddaja veliko več sevanja kot zobna rentgenska slika. Zatorej, zobni rentgen je bolj varen od drugih vrst RTG slikanja iz dveh vidikov; eden se kaže v manjši izpostavljenosti glede na površino slikanja, drugi pa glede na manjšo količino sevanja.

Čeprav se slikanje zob odvija v bližini možganov, to še ne pomeni, da je manj varno. Eden razlog je ta, da so aparati v stalnem gibanju, ko krožijo okoli glave, pri čemer posnamejo panoramski rentgenski posnetek zob, in zato glava ne prejme koncentriranega toka sevanja. Drugi razlog pa je v tem, da tveganje, ki je povezano z sevanjem, pravzaprav temelji na kumulativni izpostavljenosti sevanju, in ne na tem, kateri del telesa je rentgensko slikan.

Mit številka 5 – Rentgensko slikanje zob povzroča raka

Eden od razlogov zakaj ljudje povezujemo sevanje z nastankom raka je v tem, da smo veliko slišali o jedrskih katastrofah, kot je bila nesreča v Černobilu. Ljudje, ki so bili takrat izpostavljeni sevanju, so imeli visoko tveganje za nastanek rakavih obolenj. Vendar je pomembno vedeti, da so bili izpostavljeni stotisočkrat večjemu sevanju, kot ga oddaja sodobni zobni rentgen. Poleg tega pa so njihova telesa absorbirala zelo visoko količino sevanja samo v enem odmerku oziroma naenkrat.

Sevanja, ki izvirajo iz omenjenih izrednih situacij, ne moremo primerjati s sevanjem, ki ga oddaja rentgen za zobe. Boljša primerjava bi bila s povsem vsakodnevno izpostavljenostjo sevanju. Na primer, serija RTG posnetkov celotnih ust, ki vključuje 18 ločenih rentgenskih slik, izpostavi posameznika približno enakemu tveganju sevanja, kot bi ga absorbiral potnik letala med letom čez Evropo.

Sicer obstajajo določene raziskave, ki so preučevale tveganja za nastanek rakavih obolenj, vendar nobena izmed njih ni pokazala neposredne povezave med izpostavljenostjo rentgenskim žarkom v okviru dentalne radiologije in nastankom raka.

Zobni rentgen oddaja tako majhno količino sevanja, da je tveganje za nastanek raka skorajda nično. Tveganje se povečuje, če smo dolgotrajno izpostavljeni sevanju. Vendar, nobeno slikanje zob ne traja več ur naenkrat in skozi daljša obdobja. Prav tako zobozdravstvene ordinacije sledijo varnostnim protokolom, ki takšna tveganja v celoti odpravljajo, še posebej zdaj, ko je v uporabi digitalni rentgen zob.

Mit številka 6 – RTG zob ne smejo opraviti nosečnice in otroci

Ni medicinskih indikacij, ki bi prepovedovale rentgensko slikanje zob pri nosečnicah. Če pacientka želi, se rentgen zob, ki je nujen spremljevalec določenih posegov, lahko preloži na obdobje po nosečnosti.

Zobozdravniki pri zdravljenju nosečnic namenjajo veliko več pozornosti varnosti ženske in otroka, vendar je potrebno vedeti, da koristi zdravljenj resnejših težav z zobmi in dlesnimi presegajo tveganja, ki jih prinaša zobni rentgen. Vsak primer je specifičen, zato je zobozdravnik tisti, ki bo naredil oceno tveganja.

RTG zob je sestavni del diagnostike tudi pri otrocih. Rentgenski posnetek pokaže položaj in razvoj zob, ki so ali še niso izrasli v ustih, ter značilnosti zob v odnosu s kostjo in tkivom dlesni. Pri otrocih se rentgen zob najpogosteje uporablja pri načrtovanju ortodontskega zdravljenja. Tako kot pri nosečnicah je tudi pri otrocih potrebno nameniti več pozornosti indikacijam in varnosti.

Mit številka 7 -  Rentgenski posnetek na filmu je bolj zanesljiv od digitalnega

Digitalna tehnologija slikanja zob vztrajno izpodriva klasično RTG slikanje na filmu. To ne pomeni, da je slednja nezanesljiva ali neučinkovita, vendar ima tehnologija, ki temelji na digitalnih rentgenskih žarkih, številne prednosti.

Pomembna prednost je v tem, da digitalni RTG zob daje bolj natančen prikaz zobnih in obzobnih struktur v primerjavi s klasičnim slikanjem na filmu. Zobozdravniki uporabljajo programsko opremo, s katero posnetke lahko povečajo in pomanjšajo, prilagodijo kontrast in svetlost, itd. S tem zobozdravnik lahko vidi več podrobnosti in dobi bolj jasno sliko, kar mu omogoča bolj natančno postavitev diagnoze in posledično boljše klinične rezultate zdravljenja.

Pomembno je poudariti, da digitalno slikanje zob tudi skrajšuje čas izpostavljenosti sevanju, saj posnetke zajame le v nekaj sekundah. Digitalni rentgenski žarki oddajajo za četrtino manj sevanja v primerjavi s tradicionalnimi rentgenskimi žarki. Če upoštevamo oba dejavnika, ni presenetljivo, da digitalni zobni rentgen zmanjša izpostavljenost sevanju za okoli 80%, v primerjavi s CT rentgenskim slikanjem.

3D slikanje zob s CBCT tehnologijo

3D slikanje zob s CBCT digitalno tehnologijo je najbolj napredna metoda v dentalni radiologiji, ki omogoča boljše prepoznavanje bolezenskih stanj in bistveno boljše načrtovanje zdravljenja. Hkrati pa je zasnovana tako, da oddaja precej nižjo dozo sevanja od navadnega CT-ja s klasičnimi rentgenskimi žarki.

Skener deluje tako, da se v nekaj sekundah zavrti za 360 stopinj okoli glave, pri tem pa naredi na stotine rentgenskih posnetkov, ki jih takoj prenese v program na računalniku. 3D slikanje zob zagotavlja zelo natančne posnetke različnih dimenzij in v zelo visoki ločljivosti.

CBCT slikanje v Dentalnem centru Tatalović

Varnost in udobje naših pacientov sta naši prednostni nalogi, zato vlagamo v najsodobnejšo tehnologijo in opremo za diagnostiko.  

Diagnostiko opravljamo z različnimi tehnologijami, kot je ortopan, lokalni RTG in intraoralno slikanje, najbolj pa smo ponosni na to, da pacientom lahko nudimo tudi 3D zobni rentgen s CBCT tehnologijo, ki jo najpogosteje uporabljamo pri načrtovanju implantatov, endodontiji, diagnostiki obzobnih tkiv in drugih tvorb v čeljusti.

Prednost je tudi v tem, da lahko v našem dentalnem centru opravite vse na enem mestu. Poleg specialističnih zdravljenj vam nudimo še zobni rentgen. Tako vam v postopku zdravljenja ni potrebno hoditi drugam in izgubljati časa z naročanjem.

Če se želite posebej naročiti na rentgensko slikanje zob, lahko to storite kar s klikom na spodnji gumb.

Naročite se na rentgensko slikanje zob.

Naroči se
DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se

Zagotovite si PRIHRANEK LETA za Invisalign nevidni zobni aparat

V kolikor do 31.12.2023 potrdite ponudbo za Invisalign, ne samo, da boste zaklenili našo trenutno ceno (prihranek 200,00€), ampak bomo ponudbo še izboljšali z dodatnim popustom v vrednosti 300,00€! Tako boste prihranili kar 500,00€..pomembno je le, da ponudbo potrdite do konca tega leta!

Vse informacije najdete s klikom na gumb VEČ.

VEČ