Naročite se na pregled

Zobni kamen – 7 presenetljivih dejstev o tej trdovratni nadlogi

Svetujemo vam

Zobni kamen ni zares pravi kamen, vendar na površini zob ob dlesnih lahko spominja na trdo strukturo, ki se postopoma kopiči in razvije iz lepljive snovi, mešanice bakterij in drugih snovi, ki jih ne odstranimo sproti s ščetkanjem in nitkanjem. Ker vsak dan jemo in pijemo, smo vsi enako izpostavljeni tveganju za nastanek te trdovratne nadloge.

Pripravili smo nekaj zanimivih dejstev o zobnem kamnu, ki vam bodo odgovorila na vprašanja o tem, kaj zobni kamen sploh je, kako nastane, kako je videti, kaj ga povzroča, kako vpliva na ustno zdravje, ter kako odstraniti zobni kamen, da le-ta ne bo povzročal težav. Vsekakor pa, tako kot velja drugod, je tudi tu preventiva ključnega pomena.

1. Zobni kamen je imel že pračlovek

Zobni kamen ni le težava sodobnega človeka. Ljudje, ki so živeli tisoče let pred nami, so tudi imeli težave z zobmi. In, če pomislimo, takrat še niso poznali vseh teh pripomočkov, ki so danes za vzdrževanje ustne higiene skorajda samoumevne, kot je zobna ščetka, zobna pasta, medzobne ščetke, in drugo.

V eni izmed arheoloških raziskav so posebno pozornost namenili zobem pračloveka, ki je 400 tisoč let nazaj živel na območju današnjega Tel Aviva. Preučevali so strukturo zobnega kamna, in ugotovili, da je bil zobni kamen sestavljen iz drugačnih vrst bakterij. To so pripisali predvsem drugačnemu načinu prehranjevanja. Mikrobiom v ustih se je tako razvijal skozi leta, odvisen pa je bil od hrane, ki jo je človek jedel v določenem obdobju. 

2. Zobni kamen in zobne obloge nista ista stvar

Ta dva izraza pogosto omenjamo skupaj, zato lahko zamenjamo njun pomen. Zobne obloge niso razlog za skrb. Povsem normalno je, da se mikroorganizmi iz hrane in pijače zalepijo na zobe, kjer naravno tvorijo brezbarven in lepljiv biofilm, ki mu rečemo tudi plak. Taki plaki so razporejeni po vseh zobeh, saj bakterije prenaša slina, na katero se vežejo mikroorganizmi.

Zobne obloge lahko enostavno odstranimo z dobro ustno higieno. Če pa naša ustna higiena ni najboljša, se mehke zobne obloge sčasoma tako nakopičijo, da začnejo tvoriti temno obarvano in strjeno oziroma tršo snov, poznano kot zobni kamen. Zatorej, zobni kamen ni nič drugega kot kalcificirana zobna obloga.

Ko se enkrat to zgodi, je zobni kamen precej težje odstraniti kot zobne obloge. V tem primeru vam lahko pomaga le dober ustni higienik, ki bo poskrbel za profesionalno čiščenje zobnega kamna.

3. Zobni kamen obožuje sladkor in škrob

Hrana ima velik vpliv na zdravje zob in ustne votline. Če želite preprečiti nastajanje zobnega kamna, poglejte, kaj se najpogosteje znajde na vašem jedilniku. Če pojeste veliko sladkih živil ter živila, ki so bogata s škrobom, morate vedeti, da je to hrana, ki jo bakterije v ustih naravnost obožujejo.

Povedano drugače, slabe bakterije uspevajo, ko jemo sladkarije in pijemo sladke pijače. Sčasoma se spremeni ustni mikrobiom, ko slabe bakterije začnejo prevladovati nad dobrimi oziroma koristnimi bakterijami. Zdrava in uravnotežena prehrana je tako pomemben dejavnik, ki preprečuje, da bi se na zobeh nabirale obloge.

Sladkor ne obremenjuje le telesa, temveč ima izjemno slab vpliv tudi na zobe. Danes pa vemo, da je sladkor skoraj povsod, tudi v mesnih izdelkih in hrani, za katero ne bi nikoli rekli, da vsebuje sladkor. Preberite si več o tem, kako sladkor vpliva na zobe.

4. Zobni kamen se vidi že na daleč

Če se z jezikom dotaknete zob, boste začutili, da je zobna sklenina precej hrapava. To je pravzaprav zobni kamen, ki se je nakopičil nad linijo dlesni, nanj pa se ves čas lepijo nove bakterije. Vendar ni samo vaš občutek v ustih tisti, ki daje vedeti, da imate zobni kamen. Le-ta se namreč opazi že na pogled.

Na začetku je zobni kamen lahko svetlo rumene barve, vendar postopoma dobiva vedno bolj temno barvo, k čemur dodatno pripomore tudi kajenje in pitje kave; dva dejavnika, ki že tako povzročata razbarvanje zob. Rumenkasto rjavi madeži nad dlesnijo niso videti lepo, če pa se zobni kamen prerine pod dlesni, nastane še večja težava, ki lahko vodi do kroničnega vnetja obzobnih tkiv.

Če se za čiščenje zobnega kamna ne odločite pravočasno, lahko razbarvanje zob ostane. To pa je mnogo težje odpraviti kot samo odstranjevanje zobnega kamna, Zato je toliko bolj pomembno, da ustni higienik odstrani zobni kamen, še preden se le-ta nakopiči do te mere, da trajno obarva sklenino zob.

5. Zobni kamen je najbolj pogost vzrok parodontalnih bolezni 

Zobni kamen, ki se nalaga na robove dlesni, povzroča različne težave z zobmi. Usedlina draži dlesen, zato se lahko pojavi vnetje, ki se v začetnih fazah kaže s preobčutljivostjo. Dlesni lahko krvavijo, so otekle, stanje pa spremlja tudi bolečina, ko ščetkamo zobe in pijemo mrzle pijače. Če se v tej fazi odločite za čiščenje zobnega kamna pri ustnem higieniku, boste preprečili, da bi vnetje napredovalo.

Vnetje dlesni napreduje sočasno z vedno intenzivnejšim nalaganjem bakterij. Če se struktura zobnega kamna prerine pod dlesen, nastanejo obzobni žepi, do koder lažje preidejo tudi bakterije, ki so se prej zadrževale na površini zob.

Ta proces ima svoje posledice, saj se dlesen začne odmikati. Obzobni žepi se lahko raztezajo do zobne korenine, kar predstavlja tudi napredovalo fazo parodontalne bolezni, ko se zob že tako maje, da je izguba zoba skorajda neizogibna. Zagotovo je lažje, učinkoviteje in ceneje, da preprečimo nabiranje zobnega kamna kot pa, da zdravimo njegove posledice.

6. Zobnemu kamnu se lahko zlahka izognemo

Zobni kamen ni nekaj, kar nastane samo od sebe. Za njegov nastanek smo odgovorni sami. Pri tem je preventiva ključnega pomena. Redno vzdrževanje ustne higiene je pravzaprav edini dejavnik, ki nas obvaruje pred nastajanjem zobnega kamna. Poskrbeti moramo, da vestno odstranjujemo zobne obloge, še preden se transformirajo v zobni kamen.

Pomembno je, da pravilno ščetkate zobe dvakrat dnevno po obroku in pred spanjem. Priporoča se, da ima zobna ščetka mehke ščetine, ki so nežne do dlesni, a hkrati dovolj močne, da ohranjajo svojo čvrstost med pritiskanjem.

Če že imate občutljive dlesni, je dobro izbrati zobno pasto s kalijevim nitratom, ki dokazano zmanjšuje občutljivost zob na zunanje dražljaje. Pomembna je tudi redna uporaba zobne nitke ali medzobnih ščetk, antiseptične ustne vode pa bodo odstranile bakterije tudi na težje dostopnih mestih.

7. Ko že nastane zobni kamen, čiščenje pri ustnem higieniku postane neizogibno

Ko se zobni kamen že formira na robu dlesni, ga nobena zobna ščetka ne more odstraniti. Ravno zato je preventiva ključnega pomena, saj zobnega kamna sami ne moremo odstraniti. Gre za trdno zobno oblogo, ki potrebuje določeno silo, da se jo odstrani.

Na tej točki je ustni higienik edini, ki vam lahko pomaga. Pri tem uporabi specializirana orodja, kot je ultrazvočni inštrument, ki odstrani trde obloge na zobeh, strokovnjak pa poskrbi, da postopek ne poškoduje dlesni. Če imate zobe že zabarvane, opravi še peskanje zob.

Odstranjevanje zobnega kamna poteka nekoliko drugače, če se soočate s parodontalno boleznijo. V tem primeru je potrebno odstraniti še tiste trde obloge, ki se nahajajo pod nivojem dlesni. Temu pravimo tudi luščenje ali glajenje korenin, saj je potrebno doseči prostor v obzobnih žepih, kjer se nabirajo bakterije.

Kako vem, ali imam zobni kamen?

Ste opazili nabiranje zobnega kamna na vaših zobeh, ali pa preprosto ne veste, ali je zobni kamen tisti, ki povzroča težave z zobmi ali dlesnimi? Brez skrbi! Naročite se na pregled, kjer boste dobili odgovore na vsa vprašanja.  

Če bo potrebno, vam bomo svetovali profesionalno čiščenje zobnega kamna, ki ga v našem centru opravlja ustna higieničarka z dolgoletnimi izkušnjami na področju celovite oskrbe obzobnih tkiv.

Če boste želeli, vam bo svetovala in vas naučila, kako pravilno vzdrževati ustno higieno z različnimi pripomočki. Le tako se boste izognili vnetjem dlesni in ohranili optimalno zdravje zob in ustne votline.

Naročite se na zobozdravstevni pregled.

Naroči se
DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se

Zagotovite si PRIHRANEK LETA za Invisalign nevidni zobni aparat

V kolikor do 31.12.2023 potrdite ponudbo za Invisalign, ne samo, da boste zaklenili našo trenutno ceno (prihranek 200,00€), ampak bomo ponudbo še izboljšali z dodatnim popustom v vrednosti 300,00€! Tako boste prihranili kar 500,00€..pomembno je le, da ponudbo potrdite do konca tega leta!

Vse informacije najdete s klikom na gumb VEČ.

VEČ