Naročite se na pregled

Ključne stvari, ki jih morate vedeti, preden se odločite za Invisalign nevidni zobni aparat

Svetujemo vam

Poravnava zob še nikoli ni bila enostavnejša, in kar je najboljše – tudi najmanj opazna. Za to poskrbi Invisalign zobni aparat, ki se je izkazal za odlično alternativo tradicionalnim kovinskim zobnim aparatom in fiksnim »zvezdicam«. Gre za snemljivo verzijo aparata s prozornimi opornicami, ki na eni strani učinkovito opravijo nalogo premikanja zob v želeno smer, na drugi strani pa so očem nevidne, kot da aparata sploh ne bi nosili. Preberite si več o prednostih nevidnega zobnega aparata Invisalign.

Če razmišljate o preobrazbi z Invisalign aparatom za zobe, si lahko spodaj preberete odgovore na najpogostejša vprašanja o tem, kaj lahko pričakujete na vašem ortodontskem potovanju do ravnega in atraktivnega nasmeha. Sicer boste vse informacije lahko pridobili tudi na pregledu v našem dentalnem centru, a če se želite bolje pripraviti na naslednji korak, smo za vas pripravili nekaj ključnih informacij.

Koliko ur na dan moram nositi aparat za zobe?

Ortodontsko zdravljenje z Invisalign bo uspešno le, če boste zobni aparat nosili najmanj 20 do 22 ur na dan. Za to potrebujete nekaj več samodiscipline. Morda boste v večji skušnjavi, saj opornice lahko zelo enostavno snamete iz ust in jih ne uporabljate. Pravzaprav pa je namen zobnega aparata v tem, da ga imate ves čas v ustih, razen takrat ko jeste, pijete tekočino, ki ni voda, ščetkate zobe, in uporabljate zobno nitko.

Kdaj lahko pričakujem rezultate?

Večina pacientov opazi prve vidne rezultate v 2 do 3 mesecih, vendar to še ne pomeni, da je ortodontska terapija zares končana. V povprečju traja približno eno leto. Trajanje terapije je odvisno predvsem od stanja vaših zob, in od tega, koliko dela je potrebno opraviti. Če gre le za manjše nepravilnosti, lahko rezultate pričakujete že v nekaj mesecih, pri večjih nepravilnostih pa se zdravljenje podaljša. Če želite vedeti, koliko časa bo trajalo zdravljenje, je najbolje, da se posvetujete z zobozdravnikom, ki bo lahko natančno ocenil vse dejavnike.

Ali me bo kaj bolelo med nošenjem zobnega aparata?

Invisalign zobni aparati so znani po tem, da nudijo več udobja med nošenjem, če jih primerjamo s tradicionalnimi aparati s kovinskimi žičkami, kjer ostri robovi lahko zarežejo v meso. Dan ali dva po namestitvi boste lahko občutili nekaj nelagodja, vendar se temu lahko izognete tudi tako, da se izogibate trdi hrani in pijete hladno vodo. V vsakem primeru pa ne pričakujte večjih bolečin, saj so opornice narejene tako, da ne dražijo in ne drgnejo notranje strani ustnic in jezika.

Imam 40 let. Sem prestar/-a za nevidni zobni aparat?

Ortodontsko zdravljenje največkrat povezujemo prav z otroci. Resda je najbolj smiselno, da se nepravilnosti popravljajo čim prej, dokler se zobje še razvijajo, vendar to ne pomeni, da odrasli ne potrebujemo ortodonta. Uporaba zobnega aparata Invisalign nima starostnih omejitev. Primeren je tako za otroke, odrasle in starejše.

Bo kdo opazil, da nosim zobni aparat?

Invisalign-u pravimo tudi nevidni zobni aparat, in to s posebnim razlogom. Opornice za poravnavo zob so izdelane iz prozornega materiala, zato so skoraj nevidne. Drugi ne bodo niti opazili, da nosite zobni aparat, razen če se bodo z vami pogovarjali čisto od blizu.

Bom lahko normalno govoril/-a?

Nekateri pacienti poročajo, da so malo šušljali v prvem tednu ali dveh. To je nekaj povsem običajnega v kratkem obdobju prilagajanja na nov zobni aparat. V tem obdobju se poveča tudi izločanje sline, kar dodatno vpliva na spremembe v govoru. Navkljub temu so te spremembe minimalne, da jih drugi niti ne opazijo. Ko se boste navadili na nošenje aparata, bodo težave izginile.

Dobim zraven kakšno škatlico, da vanjo lahko odložim zobni aparat?

Dobili boste etui, ki ga pospravite kar v torbo in ga lahko nosite s sabo. Kadarkoli boste odstranili Invisalign aparat, ga lahko pospravite v etui in s tem preprečite, da bi se opornice zlomile, poškodovale ali, da bi jih izgubili.

Kaj moram narediti za pravilno čiščenje Invisalign aparata?

Poleg redne higiene zob je potrebno skrbeti tudi za čiščenje Invisalign zobnega aparata. Čiščenje je enostavno, saj opornice lahko očistite kar z zobno ščetko in nekaj zobne paste. Najbolje je, da to naredite vsako jutro in večer pred spanjem. Čez dan, ko boste opornice sneli iz ust med hranjenjem ali pitjem, pa jih na hitro sperite pod mlačno vodo, preden jih spet date v usta.

So kakšna posebna navodila pri ščetkanju in nitkanju zob?

Z Invisalign zobnim aparatom je potrebno več časa in pozornosti nameniti dnevni negi zob in dlesni. Ščetkanje in nitkanje morate izvajati pogosteje, kot ste to počeli pred nošenjem aparata. Po vsaki jedi umijte zobe in jih očistite z nitko. Ko boste ponovno namestili snemljiv zobni aparat, bodo opornice prekrile vaše zobe. Če zob ne očistite, hrana in bakterije ostanejo ujeti med zobmi in opornicami. To povečuje tveganje za nastanek zobnih oblog, hkrati pa se snovi lahko zataknejo v opornice, zato se zobni aparat lahko ne prilega vašim zobem tako optimalno, kot se je prej. Posledica tega je lahko ta, da vas bo začelo boleti.

Ali lahko jem vse; se moram kakšni hrani posebej izogibati?

Ni posebnih omejitev pri uživanju hrane. Lahko jeste tudi trša živila in živila, ki se rada lepijo na zobe. Vendar je pri tem pomembno, da pri vsakem obroku snamete zobni aparat iz ust, in ga nazaj namestite, ko pojeste in seveda, ko si umijte in znitkate zobe. Z opornicami v ustih ne boste mogli jesti. Na eni strani je to lahko prednost, saj boste začeli paziti, kaj vse pojeste v dnevu, tudi vse tiste prigrizke, zaradi katerih so se začeli nabirati odvečni kilogrami. Najbolje je, da pijete vodo, če pa boste želeli spiti kakšno drugo pijačo, boste morali sneti opornice iz ust. Kava, čaj in sadni sokovi lahko zabarvajo opornice in pustijo madeže.  

So opornice izdelane po meri in koliko jih dobim?

Korekcijske opornice so izdelane po meri. Na pregledu zobe poskeniramo s pomočjo najnovejše tehnologije in odtis pošljemo v obdelavo. Zobe in zagriz boste lahko videli tudi v 3D obliki za lažjo predstavo. Ko bodo opornice izdelane, boste prišli v ordinacijo in jih prevzeli. Na začetku boste dobili komplet korekcijskih opornic, ki jih boste sami doma menjavali na približno dva tedna. Ob ponovnem pregledu pri ortodontu čez 2 do 3 mesece pa boste prejeli nov set opornic.

Kolikokrat bom moral/-a obiskati ortodonta?

Pri ortodontskem zdravljenju z Invisalign so obiski pri zobozdravniku manj pogosti, v primerjavi z zdravljenjem s klasičnimi kovinskimi zobnimi aparati. Pregledi so pomembni zato, da ortodont lahko spremlja vaš napredek in poskrbi, da ste na dobri poti, da dosežete želene rezultate. Na preglede boste prihajali na 2 do 3 mesece, kolikokrat boste morali priti, pa je odvisno od celotne dolžine trajanja zdravljenja.

Kaj me čaka, ko se ortodontska terapija konča?

Poravnava zob je proces in potrebuje nekaj vzdrževanja tudi, ko boste zaključili zdravljenje z zobnim aparatom Invisalign. Dobili boste t.i. retinerje. To so snemljive opornice, ki jih boste nosili samo ponoči. Njihov namen ni v poravnavi zob, temveč v tem, da pomagajo ohraniti zdaj že poravnane zobe na svojem mestu. Le tako boste lahko dosegli trajne rezultate in obdržali nov lep nasmeh.

Kako zares vem, ali je zobni aparat Invisalign primeren zame?

Povsem normalno in razumljivo je, da boste porabili kar nekaj časa za tehtanje in razmišljanje o Invisalign zobnemu aparatu. Nenazadnje gre za vaše zobe! Informacije na internetu so vam lahko v veliko pomoč, vendar boste tiste prave odgovore na vaša vprašanja lahko dobili le na pregledu pri zobozdravniku specialistu. Ortodont za Invisalign vsak primer obravnava drugače glede na specifične potrebe pacientov. Posvet pri zobozdravniku bo razkril, ali je estetski zobni aparat dobra izbira za vaše ortodontsko stanje oziroma, ali ste primeren kandidat za tovrstno ortodontsko terapijo.

Ne odlašajte in se naročite na specialistični pregled za nevidni zobni aparat Invisalign še danes. Z vami bomo v vseh fazah, ki vas bodo popeljale do lepega nasmeha.
Naročite se na specialistični pregled pri Živi Tatalović Mešiček še danes.
Naroči se
DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se