Naročite se na pregled

Razkrivamo najpogostejše mite o negi zob v katere ste verjeli

Svetujemo vam

Ko gre za ohranjanje sijočega nasmeha je internet je poln nasvetov, trikov in prastarih modrosti o ustnem zdravju. In ločiti dejstva od fikcij ni vedno lahka naloga.

Ste se kdaj vprašali, ali lahko žvečilni gumi nadomesti umivanje zob? Ali pa če lahko rezina limone resnično pobeli vaše zobe? Morda ste že slišali, da mlečni zobje ne potrebujejo toliko nege kot odrasli zobje. V tem blogu bomo razkrili nekaj najpogostejših zobozdravstvenih mitov in jih podkrepili z resničnimi dejstvi.

Z močnim drgnenjem bodo zobje bolj čisti

Dejstvo: Premočno drgnenje zob je lahko dejansko škodljivo. Uporaba prekomerne sile ali zobne ščetke s trdimi ščetinami lahko povzroči umik dlesni, erozijo sklenine in občutljivost zob. Pomembno je, da uporabljate zobno ščetko z mehkimi ščetinami in z nežnimi krožnimi gibi učinkovito očistite zobe, ne da bi jih poškodovali.

Po ščetkanju zob usta speremo z vodo

Dejstvo: Pogosta napačna predstava je, da bi morali takoj po umivanju zob splakniti usta z vodo ali ustno vodico. A s tem le izperemo zaščitni fluorid, ki ga vsebuje zobna pasta. Odvečno zobno pasto le izpljunite iz ust in s tem ohranite fluoridno plast, da še naprej deluje in zaščiti vaše zobe.

Žvečilni gumi lahko nadomesti umivanje zob

Dejstvo: Medtem ko lahko žvečenje žvečilnega gumija (brez sladkorja po obroku) spodbudi nastajanje sline, ki pomaga nevtralizirati kisline in izplakne nekatere delce hrane, ne more nadomestiti temeljitega čiščenja, ki ga zagotavljata ščetkanje in nitkanje. Zobne ščetke so zasnovane tako, da fizično odstranijo zobne obloge in bakterije z zobnih površin, medtem ko zobna nitka pomaga pri čiščenju med zobmi in vzdolž dlesni, predelov, ki jih žvečilni gumi ne doseže.

Naravni sladkor je varen za zobe

Dejstvo: Naravni sladkorji, ki jih najdemo v sadju so zagotovo boljša alternativa od rafiniranih sladkorjev. A kljub temu še vedno prispevajo k zobni gnilobi, če jih uživamo v prevelikih količinah. Sadje vsebuje naravne sladkorje kot je fruktoza, ki lahko nahrani bakterije v ustih, kar povzroči nastajanje kisline. Bistvenega pomena je vzdrževanje uravnotežene prehrane in dobra ustna higiena ne glede na vir sladkorja.

Če vaši zobje izgledajo vredu vam ni vam treba obiskati zobozdravnika

Dejstvo: Tudi če so vaši zobje videti zdravi, so redni zobozdravniški pregledi ključnega pomena. Številne težave z zobmi, kot so karies in bolezni dlesni, se lahko v zgodnjih fazah razvijejo brez vidnih simptomov. Zobozdravniki lahko odkrijejo in obravnavajo te težave preden postanejo resnejše. S tem pa se izognete dragim in bolečim zdravljenjem v prihodnosti.

Mlečni zobje niso pomembni

Dejstvo: Mlečni zobje imajo ključno vlogo pri razvoju govora, pravilni prehrani in usmerjanju izraščanja stalnih zob. Zanemarjanje mlečnih zob lahko povzroči zaplete, ki vplivajo na otrokovo ustno zdravje in splošno dobro počutje.

Limone lahko pobelijo vaše zobe

Dejstvo: Limone so zelo kisle in pogosta izpostavljenost kislini lahko razjeda vašo zobno sklenino, zaradi česar so vaši zobje bolj dovzetni za občutljivost in gnitje. Uporaba limoninega soka na zobeh brez ustreznih previdnostnih ukrepov lahko povzroči erozijo in poškodbo sklenine.
Namesto uporabe limon je priporočljivo izbrati varne in učinkovite metode beljenja zob, o katerih se posvetite z zobozdravnikom.

Miti o zobni higieni lahko povzročijo zmedo in tudi škodljive posledice na zdravje vaših zob.  Zatorej bodite pozorni, da se poslužujete higienskih praks, ki temeljijo na strokovno podkovanih informacijah. Vzdrževanje dobre ustne higiene, uravnotežena prehrana in redni obiski zobozdravnika so ključne sestavine zdravega nasmeha, ki vam bo dobro služil vse življenje. Vse vaše dvome pa lahko vedno razjasnite tudi z našim osebjem.

Je minilo že nekaj časa od vašega zadnjega obiska zobozdravnika?

Naročite se na pregled še danes.

Naroči se

DCT
DCT

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem
Ne strinjam se Strinjam se

Zagotovite si PRIHRANEK LETA za Invisalign nevidni zobni aparat

V kolikor do 31.12.2023 potrdite ponudbo za Invisalign, ne samo, da boste zaklenili našo trenutno ceno (prihranek 200,00€), ampak bomo ponudbo še izboljšali z dodatnim popustom v vrednosti 300,00€! Tako boste prihranili kar 500,00€..pomembno je le, da ponudbo potrdite do konca tega leta!

Vse informacije najdete s klikom na gumb VEČ.

VEČ